Laos met kinderen
www.verrereizenmetkinderen.nl Laos Vietnam Cambodja

Reizen met kinderen door Vientiane en Vang Vieng

De vriendschapsbrug over de Mekong verbindt Thailand tegenwoordig met haar buurland. Dat is ook goed zichtbaar in het aanbod van goederen in de winkels van Laos' hoofdstad. Veel producten zijn van Thaise origine. Ook baby en kinderproducten als bijvoorbeeld de Mama Poko luiers en doekjes zijn nu in Laos verkrijgbaar. Dat maakt reizen met kinderen in Laos eenvoudiger, maar zeker niet gebruikelijk.

Verwacht geen grote shopping malls of de bekende hotelketens in deze hoofdstad. McDonald’s of het Hilton ontbreken. Daarvoor moet je toch echt de grens over naar Thailand. Vientiane doet in weinig denken aan een grote stad. Toch is het een geschikte plek om te wennen aan het Laotiaanse ritme. Als je een paar dagen de tijd neemt, breng dan ook een bezoekje aan het Boeddha park, een tiental kilometers buiten de stad. Een leuk uitstapje voor de kids.

Vang Vieng ligt op een paar uur bussen vanaf Vientiane. Dit rivierstadje met uitzicht op het karstgebergte is een relaxte plek om een paar dagen door te brengen. Het is nog steeds een geliefde plek voor backpackers en drugstoeristen maar de 'scene' speelt zich vooral af in het centrum van het stadje. Gezinnen en Aziatische toeristen concentreren zich in de duurdere (maar nog steeds erg goedkope) accommodaties aan de rivier. Vanuit de stad worden diverse georganiseerde trips aangeboden, de meeste echter met een avontuurlijk karakter en niet geschikt voor kleine kinderen.

Met wat speurwerk zijn hier ook met kleintjes leuke tripjes te ondernemen. Met een chinese tractor naar bijvoorbeeld de Blue Lagoon of met de tuktuk naar de Organic Farm. Onze kinderen hebben hier leuk gespeeld met Laotiaanse kindjes aan de oever van de rivier en gesmuld van de gefrituurde mulberry blaadjes. Tubend de rivier af is te doen met een vijfjarige maar is zonder de gebruikelijke Lao biertjes of het sterkere Lao-Lao een nogal saaie onderneming.

Vientiane is door de lucht bereikbaar vanuit alle buurlanden. Rechtstreekse vluchten vanuit andere continenten zijn er niet. De Mekong was tot voor kort de belangrijkste verkeersader van Laos. De laatste jaren is er hard gewerkt aan het wegennet en begint het vervoer over water in belang af te nemen.