Laos met kinderen
www.verrereizenmetkinderen.nl Laos Vietnam Cambodja

Wat is verkrijgbaar in Laos voor de kinderen?

Ook in Laos zijn de westerse consumptieartikelen doorgedrongen, zei het op veel kleinere schaal dan in Vietnam en Thailand. Het maakt dat de meeste westerse baby- en kinderproducten op de plekken waar wij kwamen verkrijgbaar zijn , maar we moesten er meer naar zoeken.

Wegwerpluiers.
Zoals de meeste verpakte producten die in Laos zijn te verkrijgen, komen de luiers ook uit Thailand. Onze favoriet: Mamy Poko. Te koop als luier met plakstrips of luierbroekjes. De kwaliteit is erg goed. De grotere maten zijn minder goed te krijgen, maar de luiers zijn zo rekbaar dat onze meiden ook prima in maatje M pasten. Naast Mamy Poko luiers zijn er ook Huggies te vinden. Wij vinden de kwaliteit daarvan minder goed. In Vientiane vonden we ze in een supermarktje met veel westerse producten langs de Mekong. In Vang Vieng bij diverse winkeltjes in het centrum en in Luang Prabang ook op verschillende plekken door de stad. Je moet er beter naar zoeken dan in Vietnam of Thailand, maar zijn zeker wel verkrijgbaar. Vochtige babydoekjes zijn overigens wel schaars. We vonden busjes met te natte en te dunne doekjes. Waarschijnlijk van Laotiaans fabrikaat. In Luang Prabang vonden we tot ons groot genoegen de doekjes van Mamy Poko. De kwaliteit is zelfs beter dan de doekjes die we gewend zijn in Nederland te gebruiken. Voor de luiers betaalden we ongeveer 1,00 euro per verpakking. (afhankelijk van de maat 2 of 3 stuks). Als je een grootverbruiker van luiers heb, loont het de moeite wat rond te shoppen, de prijzen varieren van 0,70 euro tot 1,10 euro. De doekjes kostten ons 1,50 euro per verpakking van 20 stuks.

Babyvoeding
Ook de babyvoeding (melkpoeder) komt uit Thailand en is vaak verkrijgbaar in dezelfde winkels als waar de luiers worden verkocht. We hebben er zelf geen gebruik van gemaakt, maar begin 2007, tijdens onze Thailandreis, deed onze jongste het er prima op. Voor zover wij kunnen nagaan is de kwaliteit vergelijkbaar met de melkpoeder die in Nederland wordt verkocht. Naast melkpoeder wordt er ook instant granenpap voor baby’s verkocht. Potjes babyvoeding zijn wij niet tegengekomen.

Kindervervoer
In Laos wordt de kinderwagen niet gebruikt als vervoermiddel voor kinderen. Ze worden ook niet verkocht. Wegen zijn in veel gevallen hobbelig, dus je kinderwagen krijgt veel te verduren. Toch waren we erg blij dat we de buggy bij ons hadden. Taxi’s en Tuktukjes worden vooral gebruikt voor de wat langere afstanden en zijn niet op elke straathoek te vinden. We hebben in Laos veel kilometers te voet afgelegd. Tuktuks hebben vaak een prijs per persoon. Kleine kinderen rijden altijd gratis mee.

Overigens is Luang Prabang een uitzondering. Hier zijn de wegen én stoepen prachtig aangelegd en rijd je met plezier met je kinderwagen rond. Er rijden ook voldoende tuktukjes rond die je voor ongeveer 1,50 USD binnen de stad naar je hotel of favoriete Wat brengen.

Slapen
Laos is niet ingesteld op westerse toeristen met kleine kinderen. Wij zijn in Laos dan ook geen hotels tegengekomen die babycots aanboden. Met je eigen travelbed bij je hoeft dat geen enkel probleem te zijn. Of je kiest voor de Laotiaanse manier: neem je kind bij je in bed of schaf een hangmat aan.

In Laos valt met regelmaat voor korte of langere tijd de stroom uit. Niet elk hotel heeft dan de beschikking over een generator. Erg handig om dan een babyfoon bij je te hebben die ook op batterijen werkt.

Speelgoed
Werd in Vietnam nog veel speelgoed aangeboden van belabberde kwaliteit, in Laos is zelfs dit bijna niet te vinden. Een enkel winkeltje verkoopt rieten, rubberen of leren ballen. In winkeltjes waar schoolspullen verkocht worden zijn er wel schriften, kleurpotloden en stiften verkrijgbaar. Deze producten komen voornamelijk (weer) uit Thailand en zijn niet van geweldige kwaliteit.

Klik hier voor meer algemene informatie over je bagage als je met kinderen reist.