Laos met kinderen
www.verrereizenmetkinderen.nl Laos Vietnam Cambodja

Op avontuur met kinderen door het noorden van Laos

Luang Prabang, Huay Xai, Pak Beng en de vlakte van de kruiken bij Phonsavan. Rondreizen in Laos is avontuur en het noorden vormt daarop geen uitzondering. Onvoorspelbaar, grillig en vaak oncomfortabel. Er zijn dan ook weinig gezinnen die er voor kiezen op eigen gelegenheid de regio te verkennen. Maar gezinnen die het aandurven wacht wel een unieke ervaring.

Sinds een paar jaar is het niet meer nodig om een lange reis over de Mekong vanuit Thailand te maken om Luang Prabang te bereiken. Voorheen was dat de route om in deze mystieke monnikkenstad te komen. Inmiddels is de luchthaven van de stad uitgegroeid tot een internationale en is ook de weg van Vientiane naar de stad aangelegd en verbeterd. Luang Prabang is ontsloten en dat is te zien aan het soort toeristen die de stad aandoen. Was voorheen de backpacker er de norm, inmiddels strijken ook koopkrachtiger (groeps)reizigers in de stad neer. Ook toeristengezinnen met kinderen zijn inmiddels niet meer ongewoon in het straatbeeld van Luang Prabang. De nieuwe instroom drukt zijn stempel op de stad. In geen enkele stad in Laos vind je zo'n groot aanbod aan accommodaties, in zoveel gradaties van basic tot luxe. Ook de andere voorzieningen in de stad zijn inmiddels aangepast aan de westerse vraag. Toch heeft de stad zijn mystieke karakter zeker weten te behouden. De stilste markt van Zuidoost Aziƫ, de ochtendlijke processie van de bedelmonnikken en de serene sfeer in de stad zijn tot nu toe zeker behouden. Luang Prabang blijft een bijzondere beleving.

Vanuit Luang Prabang zijn ook leuke uitstapjes met de kinderen te maken. Met een boot naar grottempels waarna je ook nog een bezoek kunt brengen aan een rivierdorpje waar op authentieke wijze Lao-Lao (soort whiskey) wordt gemaakt. Een andere aanrader is een bezoek aan het olifantenpark buiten de stad. Vandaar kun je met een bootje naar de Kuang Si watervallen, waar je heerlijk kunt zwemmen in het koelblauwe water.

De Mekong route om Luang Prabang vanuit Thailand te bereiken, bestaat nog steeds. Twee dagen op een slow boat van Huay Xai, met een overnachting in Pak Beng is nog steeds een gangbare manier om in Luang Prabang te komen. Ook gezinnen met kinderen maken sporadisch gebruik van de 'oude' route en worden beloond met een prachtig inkijkje in het 'gewone' Laotiaanse leven.

De vlakte van de kruiken en het ruige bergachtige noordoosten van het land zijn uitdagingen die weinig gezinnen aangaan. Ook wij hebben tijdens onze reis in 2008 deze regio niet bezocht. Maar fantaseren doen we er wel over.