Laos met kinderen
www.verrereizenmetkinderen.nl Laos Vietnam Cambodja

Hoe kindvriendelijk is Laos eigenlijk?

Kinderen zijn heel welkom in Laos. Laotianen lijken in hun manier van omgaan met kleine kinderen meer op de Thai dan op de Vietnamezen. Ze geven kinderen meer de ruimte, gaan door hun knieen om contact te maken en respecteerden het als onze kinderen het contact (in eerste instantie) afwezen. Een hele verademing na Vietnam. Onze kinderen ontdooiden er wel wat van maar kregen de onbevangenheid zoals ze die de eerste reis door Thailand hadden niet helemaal mee terug.

De relaxte volksaard is een grote attractie van Laos. Maar met kinderen heeft de please don’t rush-houding ook een keerzijde. Wachten en onvoorspelbaarheid maakt onze kinderen onrustig en verveeld. Wij verlangden in Laos wel eens terug naar de snelheid en accuratesse waarmee we in Vietnam altijd geholpen werden.

Laos is, met uitzondering van Luang Prabang, nog steeds een echte backpackerbestemming. In de praktijk betekent dit dat je met deze groep mixt en gebruik moet maken van de voorzieningen die voor hen zijn ingericht. Rugzaktoeristen zijn over het algemeen niet dol op kinderen, zeker niet als deze huilen, jammeren of herrie maken. Heel begrijpelijk, denk maar eens terug aan hoe jezelf daar destijds op reageerde. Wij voelden ons in Laos, veel vaker dan in Vietnam, een vreemde eend in de bijt en niet helemaal op onze plek. Ook wel eens opgelaten als we de aanwezige (en door andere toeristen bewust gezochte) rust kwamen verstoren met onze nadrukkelijke aanwezigheid.