Laos met kinderen
www.verrereizenmetkinderen.nl Laos Vietnam Cambodja

Gezond en veilig voor kids in Laos

Laos is Malariagebied. Op alle plekken beneden de 2000 meter loop je de kans een malariamug tegen het lijf te lopen. Uitzonderingen zijn de steden Luang Prabang en Vientiane. Zelf hebben wij voor Laos geen malariapillen geslikt. Wel hebben we mede om deze reden de afweging gemaakt om alleen naar Luang Prabang, Vientiane en Vang Vieng te gaan. In Vang Vieng zijn we extra zorgvuldig gaan smeren met anti-muggenmiddelen met deet om het risico zo klein mogelijk te houden. Het is uiteraard ieders eigen verantwoordelijkheid om een afweging te maken tussen wel of niet slikken van malariapillen. Overleg in elk geval met een deskundige.

De gezondheidszorg in Laos laat veel te wensen over. Met eenvoudige klachten kun je een bezoekje brengen aan een Farmacie, die vaak over geïmporteerde medicijnen uit Thailand beschikt. Voor de behandeling van ernstige problemen is het beter zo snel mogelijk naar een van de goede ziekenhuizen in Thailand te gaan. In Vang Vieng staat een splinternieuw ziekenhuis. Het gebouw ziet er prachtig uit en er werd ons verteld dat er goede apparatuur aanwezig is. Jammer dat er geen specialisten zijn die er goed mee overweg kunnen.

Laos is veel armer dan Vietnam en Thailand. Dat zie je direct aan de hoeveelheid verkeer op de weg. De weg oversteken is dan ook veel eenvoudiger dan in de buurlanden. Natuurlijk moet je altijd opletten dat je kind niet onverwacht de straat op rent.Veel verkeer gaat in Laos nog over water. Zeker de Mekong leent zich daar goed voor. Wel wordt gewaarschuwd voor het vervoer per speedboot aan het eind van het regenseizoen. Doordat het water dan laag staat wordt de kans groter dat de speedboten op rotsen varen, met alle nare gevolgen van dien.

In de Lonely Planet wordt veelvuldig geschreven en gewaarschuwd voor drugsgebruik in Laos. Waarschijnlijk niet zonder reden. Toch hoef je er als ouder niet bang voor te zijn dat je kleine ongevraagd drugs krijgt toegestopt, je zult zelfs hoogstwaarschijnlijk niets van de aanwezige scene merken. Behalve dan als je er gericht naar op zoek gaat. En by the way, als er bij een pizzarestaurant wordt gevraagd of je de pizza ‘happy’ wilt, vraag dan voor de zekerheid of er geen geestverruimend ingrediënt is toegevoegd.

Van criminaliteit hebben we tijdens ons verblijf in Laos niets gemerkt. Natuurlijk moet je overal op je spullen letten, en leggen wij onze laptop niet in het zicht wanneer we onze kamer of bungalow verlaten. Maar de kans dat je bestolen wordt achten wij zeer klein. De Laotiaan lijkt tevreden met zijn bestaan en materiële rijkdom is voor de meesten geen belangrijk doel.

Lees ook ons hoofdstuk over Gezondheid en Veiligheid in Zuidoost Azië: Klik Hier.