Laos met kinderen
www.verrereizenmetkinderen.nl Laos Vietnam Cambodja

Reizen met kinderen door Centraal Laos

In de omgeving van Tha Khaek, Savannakhet en Sepon trekken nog weinig toeristen rond. De kans dat je hier een ander rondreizend gezin tegenkomt is helemaal klein. Wij hebben uiteindelijk het plan om vanuit Vietnam via de Lao Bao grensovergang het land binnen te gaan afgeblazen. In 2008 konden we niet voldoende informatie vinden over vervoer en beschikbare accommodatie door het gebied. Zonder kinderen had ons dat waarschijnlijk niet tegengehouden, maar met Jente van vijf en Imme van drie durfden we zoveel onzekerheid uiteindelijk niet aan.

Laos is het meest gebombardeerde land van Zuidoost Aziƫ en met name het midden van het land was de dupe. Dat had te maken met de Ho Chi Minh trail, de bevoorradingroute in de Vietnamese oorlog, die door het land liep. Restanten van die route zijn bij Sepon nog te bezichtigen en dat is de voornaamste reden dat deze plaats toeristen trekt.

Tha Khaek is de beste uitvalsbasis om de spectaculaire grotten en het adembenemende landschap in de omgeving te verkennen. De loop, een rondrit van een dag of vier brengt je naar de mooiste plekken, maar of de trip is aan te raden om met kinderen te doen kunnen we niet uit eigen ervaring bevestigen.

Savannakhet is de grootste plaats in de regio. De plek waar de bussen vanuit Vietnam en Thailand stoppen en de plek waar je onderweg van Noord naar Zuid in Laos langskomt. Niet een bijzondere plek, maar wel de plek om luiers en andere kinderbenodigdheden in te slaan.

Met de verbetering van het wegennet in Laos is ook het midden van het land beter ontsloten. Er rijdt zelfs een VIP bus die op de route van Pakse in het zuiden naar Vientiane in het noorden, stopt in Savannakhet.